EFTR
Endoskopik tam kat rezeksiyon (EFTR) işlemi, ileri endoskopik uygulamalardan bir tanesidir. Bu işlem özellikle mide veya bağırsakların tüm katmanlarını içeren tümöral lezyonların çıkartılması için kullanılan bir yöntemdir. Kolon polipleriniz veya gastrointestinal (GI) stromal tümörler gibi tümörleriniz varsa, doktorunuz bu büyümelerin endoskopik tam kat rezeksiyonu (EFTR) adı verilen bir prosedür kullanılarak çıkarılmasını önerebilir.
Gastrointestinal sistemdeki lezyonların tedavisi sürekli olarak gelişmektedir. Artık cerrahi müdahale gerektirmeyen yöntemlerle bile oldukça karmaşık durumlar tedavi edilebilmektedir. Endoskopik Tam Kat Rezeksiyon (EFTR), bu alandaki en yeni ve etkili tekniklerden biridir.
EFTR Nedir?
Endoskopik tam kat rezeksiyon veya EFTR, esnek, tüp benzeri bir alet olan endoskop kullanılarak gastrointestinal sistemden iyi huylu veya kanserli tümörleri çıkarmak (rezeke etmek) için kullanılan minimal invaziv bir prosedürdür.
“Tam kat” gastrointestinal duvarın ne kadarının çıkarıldığını ifade eder. Diğer prosedürlerde yalnızca yüzeysel katmanlar (mukoza ve submukoza) çıkarılabilirken, EFTR prosedürü tümörün tamamen çıkarılmasını sağlamak için daha derin dokuları çıkarmayı amaçlar.
EFTR tipik olarak bir ayakta tedavi prosedürüdür. Birçok hasta ertesi gün taburcu olarak evine gidebilir. EFTR’yi özel olarak eğitilmiş gastroenterologlar (GI kanalını tedavi eden doktorlar) gerçekleştirir. EFTR uygulanan hastalar, daha invaziv cerrahi uygulanan hastalara göre daha kısa tedavi süresine ve daha hızlı iyileşmeye sahip olabilirler.
EFTR: Kimler İçin Uygundur?
EFTR, gastrointestinal sistemin herhangi bir bölgesindeki lezyonları tedavi etmek için kullanılabilir. Özellikle, mukoza veya submukoza tabakalarını aşan veya mukozanın tamamını işgal eden lezyonlar, bu işlemle etkin bir şekilde çıkarılabilir.
EFTR, GI duvarının derinliklerinde bulunan tümörlerin çıkarılmasında çok etkilidir. Bu büyümelerin konumu nedeniyle, diğer prosedürler dokunun yırtılması veya delinmesi gibi komplikasyonların riskini artırır.
Derin tümörlere ek olarak, doktorlar EFTR’yi aşağıdakiler için de kullanabilir:
- Mide, ince bağırsak veya kolon poliplerinin çıkarılması (polipektomi)
- organlar veya dokular arasındaki deliklerin veya açıklıkların kapatılması
- gastroenteroloğun ağrı veya kanama gibi bir sorunun kaynağını belirlemesine yardımcı olmak. EFTR, doktorların hastalık belirtileri için mikroskop altında incelenmek üzere bir doku örneği toplamasına yardımcı olabilir (biyopsi).
EFTR, GI duvarının kas tabakasına yapışan sığ katmanlarındaki tümörleri güvenli bir şekilde çıkarmak için endoskopik mukozal rezeksiyon veya endoskopik submukozal diseksiyondan daha iyi olabilir. Bu durumlarda EFTR, tümörü kastan ayırmada daha hassastır.
EFTR Uygulaması Ve Avantajları
EFTR işlemi sırasında özel bir ekipman kullanılmaktadır. Öncelikli olarak lezyonun yeri ve sınırları belirlenir. Ardından lezyon ve bu alanın çevresindeki bir miktar normal dokuyu da içine alacak büyüklükte bir alan, kapan tarzı bir endoskopik aparat ile kavranır ve sonrasında lezyonlu alan tüm mide veya bağırsak duvarını içine alacak şekilde çıkartılır. Bu yöntem ile daha önce ameliyat gerektiren bazı lezyonlar artık ameliyata gerek kalmaksızın endoskopik bir işlemle çıkartılabilmektedir.
EFTR’nin en büyük avantajı, gastrointestinal sistemdeki lezyonların tamamen çıkarılabilmesidir. Bu, hastaların daha hızlı iyileşmesini sağlar ve daha az komplikasyon riski ile birlikte gelir. Ayrıca, EFTR ile çıkarılan lezyonlar, daha doğru bir histolojik değerlendirme sağlar. Bu, doktorun hastanın durumunu daha iyi anlamasına ve gerektiğinde daha doğru bir tedavi planı oluşturmasına yardımcı olur.
Endoskopik Tam Kat Rezeksiyon (EFTR), gastrointestinal sistemdeki lezyonların tedavisinde son derece etkili bir yöntemdir. Bu teknik, lezyonların tamamen çıkarılmasını ve hastaların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Ancak, EFTR karmaşık bir işlem olabilir ve bu nedenle deneyimli bir endoskopist tarafından yapılmalıdır. Eğer bu tür bir işlemi düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşmanız ve sizin için en iyi seçeneği belirlemeniz önemlidir.
Riskleri Ve Komplikasyonları
EFTR minimal invaziv prosedür olduğu için, GI kanalınızdan lezyonları çıkarmak için uygulanan laparoskopik veya açık prosedürlere göre daha az komplikasyonlar içerir.
EFTR’nin taşıdığı bazı küçük bir riskler şunlardır:
- Kanserli bir lezyonun tam olarak çıkarılamaması
- Divertikülit
- Perforasyon
- Kanama
- Enfeksiyon
İşlem sırasında apandisit açıklığına yakın bir bölgeden doku alınırsa, EFTR’den sonra akut apandisit riski artar.