EMR (Endoskopik Mukozal Rezeksiyon)

EMR,  Endoskopik Mukozal Rezeksiyon, yemek borusu, mide veya bağırsaklarda bulunan büyük polipler veya yüzeyel tümörler gibi lezyonların endoskopik olarak çıkarılması işlemidir. Bu teknik genellikle, doğrudan kesilip çıkarılması riskli olan lezyonların giderilmesi için tercih edilir. Mide duvarının kalınlığı yaklaşık 5 mm iken, bağırsak duvarının kalınlığı 2-3 mm civarındadır. Dolayısıyla, 5 mm ve özellikle 10 mm’den büyük lezyonların endoskopik olarak çıkarılması, kanama ve delinme riski taşır.

Bu riskleri minimize etmek için EMR yöntemini kullanırız. Bu yöntemde, lezyonun tabanına özel bir sıvı enjekte edilir. Bu sıvı, normal doku ile lezyon arasında bir “yastık” oluşturarak duvar kalınlığını artırır. Daha sonra, lezyonun etrafına bir tel döşenir ve elektrik akımı kullanılarak lezyon kesilip çıkarılır. Bu yaklaşım, kanama ve delinme risklerini önemli ölçüde azaltır.

EMR Nasıl Uygulanır?

Endoskopik mukozal rezeksiyon ışık, video kamera ve diğer aletlerle donatılmış uzun, dar bir tüp ile gerçekleştirilir. Üst sindirim sisteminin EMR’si sırasında, yemek borusundaki, midedeki veya ince bağırsaktaki (duodenum) bir anormalliğe ulaşmak için tüp (endoskop) hastanın boğazından geçirilir.

Lezyonları kolondan çıkarmak için ise tüp anüs boyunca yönlendirilir.

Öncelikle bir tedavi prosedürü olan EMR, teşhis için doku toplamak amacıyla da kullanılmaktadır. Kanser varsa, EMR, kanserin sindirim sistemi astarının altındaki dokuları istila edip etmediğini belirlemeye yardımcı olabilir.

Endoskopik mukozal rezeksiyon genellikle bu teknikte uzman olan sindirim sistemi hastalıkları uzmanı (gastroenterolog) tarafından yapılır.

Hastanede kalış süresi ne kadardır?

EMR uygulanan hastalar, işlem sonrası anestezi etkisi geçtikten yaklaşık yarım saat sonra taburcu edilir.

EMR riskli bir işlem midir? Olası riskleri nelerdir? İşlem sonrası hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır?

EMR tecrübeli ellerde yapıldığı takdirde son derece güvenilir bir işlemdir. Olası riskler, kanama veya çok nadiren delinme olarak sayılabilir. Bu nedenle işlemi yapan hekimin bu konuda deneyimli olması hayati öneme sahiptir. İşlem sonrası kanama veya şiddetli ağrı duyulması halinde mutlaka doktora başvurulması gerekir.

İşlem sonrası hastanın nelere dikkat etmesi gerekir?

EMR işlemi yemek borusu veya midede uygulandıysa genellikle o gün sıvı veya cıvık gıdaların tüketilmesi ve çok sıcak içeceklerden uzak durulması önerilir. Daha büyük lezyonların çıkartılması halinde bu sıvı diyet birkaç güne uzayabilir. Bu konuda tüm ayrıntılı bilgiler ve öneriler doktor tarafından hastaya verilir.